Letní čas v NZDM Zrnko

Letní čas v NZDM Zrnko

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Zrnko ve Vsetíně si pro své uživatele připravilo během prázdnin široké spektrum různých volnočasových aktivit. Každý měsíc probíhal pod záštitou nějakého preventivního tématu, od kterého se odvíjel program pro děti. Zapojovali jsme se do sportovních, hudebních i výtvarných činností.

V červnu nás provázelo téma: „Ochrana přírody.“ Mezi největší akci, kterou jsme v měsíci pořádali, byl Den dětí, kterého se zúčastnil hojný počet uživatelů. Byly připraveny různé soutěže, do kterých se děti mohly zapojit. Aktivity byly také v duchu preventivního tématu měsíce.

Foto NZDM (3) .       Foto NZDM (2)
Červenec nesl téma měsíce: „Co víš o drogách?“ V rámci besedy, jsme s nimi komunikovali na téma měsíce, a navíc jsme zpracovali koláže o drogách. Uživatele toto téma velmi zaujalo. Mluvili také o svých zkušenostech s návykovými látkami. Protože jsme chtěli, aby si uživatelé užívali naplno prázdnin, zorganizovali jsme exkurzi do aquaparku ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde se uživatelé mohli podílet na integraci do společnosti. Tento měsíc jsme završili opékáním špekáčků.

„Jak ovládnout svůj vztek?“ bylo téma, které nás provádělo měsícem srpnem. Vymysleli jsme besedu na téma měsíce a mluvili jsme s uživateli o tom, co to vztek je, a jak ho řeší oni. Zorganizovali jsme také Honbu za pokladem, která proběhla v parku. Účelem bylo dostat se pomocí různých úkolů k pokladu. Prázdniny jsme završili procházkou na zmrzlinu.

V měsíci září jsme se zaměřili na školu. Program jsme uzpůsobili tak, aby si uživatelé odnesli něco do školy. Tvořili jsme s nimi záložky do knížek - zároveň se zde učili pracovat s trpělivostí, protože se jednalo o precizní práci. Uspořádali jsme také soutěž ve zpěvu, o který byl velký zájem. Odměnou pro výherce bylo pouzdro s vybavením do školy. V tomto měsíci také proběhl Den otevřených dveří, který byl určen pro širokou veřejnost. Návštěvníci se mohli dozvědět, jak naše služba funguje, pro koho je určená a jak vypadají naše prostory.

Nyní se připravujeme na podzimní měsíce. Rády bychom si s uživateli tvořili draka, který by nám zdobil klubovnu. Také se chystáme jít pouštět draka na louku. Nezapomínáme ani na sportovní aktivity. V měsíci říjnu to bude turnaj ve fotbálku. Neopomeneme ani tvoření podzimní a následně zimní dekorace, abychom si vytvořili v klubovně NZDM Zrnko pravou atmosféru.

Za tým Nízkoprahového zařízení Zrnko,
Bc. Sabina Kovaříková, sociální pracovnice, Charita Vsetín