Odjinud

Charita v Arcidiecézi olomoucké děkuje za historicky nejvyšší podporu při koledě
27. ledna 2023 Arcidiecézní charita Olomouc

Všechny místní Charity v rámci Arcidiecéze olomoucké mají úředně rozpečetěné pokladničky letošní Tříkrálové sbírky. Dárci jejich koledníkům darovali rekordních 38 463 382 Kč. Charita tříkrálovou sbírkou financuje např. přímou sociální pomoc jednotlivcům či rodinám v obtížné životní situaci, spolufinancuje provoz a investice v projektech sociálních a zdravotních služeb pomáhajících celému spektru potřebných, jako jsou seniorři, lidé s postižením, matky s dětmi v tísni, lidé bez domova, pacienti v domácí či hospicové péči a další. Přes DMS KOLEDA anebo web Tříkrálové sbírky je možné darem Charitu podpořit i nyní po ukončení sbírky.

Teplo a světlo pro Ukrajinu - sbírka na generátory a plynová kamna
21. ledna 2023 Arcidiecézní charita Olomouc

Teplo a světlo pro Ukrajinu - sbírka na generátory a plynová kamna

(Aktualizováno) Kritická situace na Ukrajině způsobená agresí ruské armády, která soustavně ničí zařízení na výrobu a rozvod elektřiny, hrozí s přicházející zimou přerůst v humanitární katastrofu. Dlouhodobé výpadky elektřiny ohrožují životy zejména civilního obyvatelstva, a to napříč celou Ukrajinou. Vedle toho spoustu lidí ohrožuje absence topení. Na výzvu našich partnerských Charit na Ukrajině jsme proto vyhlásili sbírku na pořízení generátorů k nouzové výrobě elektřiny a plynových kamen použitelných k vytápění. Prosíme veřejnost a firmy o finanční příspěvek na nákupy generátorů a plynový kamen a jejich dopravu na Ukrajinu. Číslo účtu: 4030207 / 0100 .

Veliký generátor a 107 menších vyrazilo pomáhat na Ukrajinu
20. ledna 2023 Arcidiecézní charita Olomouc

Veliký generátor a 107 menších vyrazilo pomáhat na Ukrajinu

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) v pátek 20. ledna 2023 vypravila na Ukrajinu další kamion s elektrickými generátory. Nakládka probíhala již od čtvrtku, kdy se ve středočeských Všechromech nakládal velký a výkonnější generátor. V Olomouci se poté kamion doložil do maximální kapacity další více než stovkou menších elektrocentrál. Generátory ACHO pořizuje díky veřejné sbírce, která i nadále pokračuje, stejně jako pořizování dalších generátorů pro Ukrajinu.

Energetická krize: Charita zveřejnila alarmující čísla a vydala doporučení vládě
20. ledna 2023 Charita Česká republika

Svoji letošní první tiskovou konferenci, na níž byly zveřejněny výsledky interního šetření zaměřeného na dopady současné energetické krize a inflace na sociální služby a jejich klienty, uspořádala Charita Česká republika v Hotelu Marianeum na pražských Vinohradech. Z průzkumu vyplývá, že během uplynulého roku se rapidně zvýšil počet lidí, kteří ze svých platů nezvládají pokrýt ani základní potřeby, a že v rámci celé Evropy došlo v průměru až ke 40procentnímu nárůstu těch, kteří hledají podporu u poskytovatelů sociálních služeb v charitní síti.

Energetická krize a její dopad na situaci lidí žijících v chudobě
20. ledna 2023 Charita Česká republika

Energetická krize a její dopad na situaci lidí žijících v chudobě

Rostoucí náklady na život jsou nejpalčivější starostí pro 93 % Evropanů, jak ukazuje poslední průzkum Evropského parlamentu, což má vážný dopad na situaci lidí s nízkými příjmy, zejména rodičů samoživitelů, seniorů a mladých lidí. Nezvládají pokrýt základní potřeby, jako je vytápění domů, nákup potravin nebo placení nájmu. Během uplynulého roku došlo v rámci celé Evropy k 40procentnímu nárůstu počtu lidí, kteří hledají podporu u poskytovatelů sociálních služeb v charitní síti.