Pomoc Ukrajině

Teplo a světlo pro Ukrajinu - sbírka na generátory a plynová kamna
21. ledna 2023 Arcidiecézní charita Olomouc

Teplo a světlo pro Ukrajinu - sbírka na generátory a plynová kamna

(Aktualizováno) Kritická situace na Ukrajině způsobená agresí ruské armády, která soustavně ničí zařízení na výrobu a rozvod elektřiny, hrozí s přicházející zimou přerůst v humanitární katastrofu. Dlouhodobé výpadky elektřiny ohrožují životy zejména civilního obyvatelstva, a to napříč celou Ukrajinou. Vedle toho spoustu lidí ohrožuje absence topení. Na výzvu našich partnerských Charit na Ukrajině jsme proto vyhlásili sbírku na pořízení generátorů k nouzové výrobě elektřiny a plynových kamen použitelných k vytápění. Prosíme veřejnost a firmy o finanční příspěvek na nákupy generátorů a plynový kamen a jejich dopravu na Ukrajinu. Číslo účtu: 4030207 / 0100 .

Veliký generátor a 107 menších vyrazilo pomáhat na Ukrajinu
20. ledna 2023 Arcidiecézní charita Olomouc

Veliký generátor a 107 menších vyrazilo pomáhat na Ukrajinu

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) v pátek 20. ledna 2023 vypravila na Ukrajinu další kamion s elektrickými generátory. Nakládka probíhala již od čtvrtku, kdy se ve středočeských Všechromech nakládal velký a výkonnější generátor. V Olomouci se poté kamion doložil do maximální kapacity další více než stovkou menších elektrocentrál. Generátory ACHO pořizuje díky veřejné sbírce, která i nadále pokračuje, stejně jako pořizování dalších generátorů pro Ukrajinu.

Světlo a teplo pro Ukrajinu – zapojení pracovníků z vyhnané Charity Mariupol
15. prosince 2022 Arcidiecézní charita Olomouc

Světlo a teplo pro Ukrajinu – zapojení pracovníků z vyhnané Charity Mariupol

Z Arcidiecézní charity Olomouc dnes do ukrajinské Charity Kolomyja vyrazil náklad s humanitární pomocí. Kamion veze 230 elektrocentrál různých výkonů, zdravotní materiál a také dva větší nafukovací stany. Charita v Kolomyji bude materiál dále distribuovat k potřebným, a to i ve spolupráci s pracovníky evakuované Charity Mariupol, aktuálně pomáhající na několika místech poblíž fronty. Děkujeme i touto cestou všem dárcům zapojených do naší sbírky Světlo a teplo pro Ukrajinu, kteří nám umožnili vypravit v prosinci již druhý kamion. Sbírka prozatím nekončí. Charita se snaží pořídit zejména další elektrocentrály a plynová topidla.

Startuje Vánoční balíček pro Ukrajinu
20. října 2022 Arcidiecézní charita Olomouc

Startuje Vánoční balíček pro Ukrajinu

Nejpozději do 23. listopadu bude Arcidiecézní charita Olomouc hledat 370 dárců pro vánoční balíčky. Přesně tolik má do projektu zařazeno sociálně potřebných dětí z dětských domovů a chudých rodin na Ukrajině. Dárky připravené českými dárci pak Charita odveze na Ukrajinu. Do akce Vánoční balíček se zapojují každý rok desítky jednotlivců, rodin, ale také organizací z různých koutů České republiky.

Mezi uprchlíky je dvakrát více vysokoškoláků než v české populaci, odhaluje kampaň Začít společně
7. října 2022 Charita Česká republika

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR na dnešní tiskové konferenci pořádané v prostorách sídla Charity ČR, která je jednou z jeho členských organizací, představilo kampaň Začít společně. Ta nese podtitul „přišli s málem, přinášejí mnohem víc“ a jejím cílem je podpora pozitivního přijetí ukrajinských uprchlíků českou veřejností a důraz na oboustranný přínos integrace.