Do NZDM ZRNKA přišlo jaro!

Do NZDM ZRNKA přišlo jaro!

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ZRNKO si pro své uživatele připravilo na jarní měsíce opět zajímavé a obohacující programy. Každý měsíc v ZRNKU byl zaměřen na jedno preventivní téma, které bylo zábavnou formou vysvětleno a dále rozvíjeno. Opět jsme v NZDM ZRNKU tvořili, věnovali se sportu a hudební činnosti. Podrobnější informace naleznete v následujícím článku.

V měsíci březnu jsme v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež (NZDM) ZRNKO měli na téma „Individuální plán a klíčový pracovník“. Snažili jsme se co nejlépe vysvětlit a přiblížit uživatelům náplň naší práce. Povídali jsme si s nimi o tom, co je to individuální plán a jakou roli v našem zařízení hraje klíčový pracovník. V tomto měsíci jsme také tvořili přáníčka pro maminky, do květináčů sázeli bylinky a 23. března jsme uskutečnili taneční soutěž, která byla pořádána pro kluky i holky v obou věkových kategoriích.

V měsíci dubnu jsme vyráběli velikonoční kraslice pomocí ubrouskové techniky a temperových barev. Dne 13. dubna jsme s našimi uživateli navštívili Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM) ZASTÁVKA ve Valašském Meziříčí. Tato exkurze nás všechny velmi obohatila a všem se nám tady moc líbilo. Preventivní téma tohoto měsíce znělo "Subkultura mládeže". Uživatelům pomocí koláže na dané téma a besedy bylo vysvětleno, co to subkultura znamená a jaké nejznámější subkultury se v naší společnosti objevují a čím se jednotlivé typy subkultur vyznačují. Dne 22. dubna jsme měli naplánovaný fotbalový turnaj ve Zlíně. Pro nízký počet zájemců z řad našich uživatelů, jsme se tohoto turnaje však nezúčastnili.

Měsíc květen se v NZDM Zrnko nesl v duchu preventivního tématu „Mám průšvih“. Uživatelé byli seznámeni s možnostmi pomoci a podpory, které mohou využít, když se dostanou do problémů. Byli povzbuzeni k tomu, aby se nebáli svůj problém řešit a že je zcela normální na to nebýt sám. Na toto téma proběhla beseda pro mladší děti i teenagery. Nezapomněli jsme také na vyrábění přáníček ke Dni matek, zájem vzbudilo také pečení pizza šneků, které jsme s uživateli pekli ke Dni Charity. Jednalo se o oslavu k 25. letům od založení Charity Vsetín, která proběhla pro širokou veřejnost 17. května na Dolním náměstí ve Vsetíně. Akce předčila naše očekávání a navštívilo nás také mnoho našich uživatelů, či potencionálních zájemců. V květnu proběhla také soutěž ve stolních hrách. Trénovali jsme strategické myšlení a pozornost našich uživatelů. Také jsme jarně tvořili, z krepového papíru jsme vyráběli jarní květiny, kterými jsme si ozdobili klubovnu našeho zařízení.

Již nyní se také připravujeme na další měsíce, tedy na ty letní. Máme v plánu oslavit s našimi uživateli Den dětí, uspořádat závody na kole, uskutečnit filmový maraton, podívat se na zajímavá místa a v neposlední řadě odměnit toho uživatele, který nám přinese ukázat své vysvědčení a bude se pyšnit nejlepšími známkami.

Lenka Václavíková, DiS.,
sociální pracovník NZDM Zrnko, Charita Vsetín