Start v roce 2020 v Zrnku!

Start v roce 2020 v Zrnku!

První měsíce roku nás nepotěšily zimou ani sněhem, nemohli jsme vyrazit na boby ani koulovat se, ovšem v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Zrnko jsme si zimní náladu i přesto užili a o zábavu nebyla nouze. Každý měsíc jsme se věnovali konkrétnímu preventivnímu programu. Věnovali jsme se tvoření, hraní zábavných her, soutěžím a rovněž rozvoji talentu při hudebních a sportovních dílnách.

článek - foto 3

V lednu jsme se zaměřili na téma „Nelátkové závislosti“. Při preventivní besedě jsme uživatelům vysvětlili informace týkajících se tématu, zaměřili jsme se na konkrétní závislosti, uváděli jsme několik příkladů a pro lepší pochopení problematiky jsme v průběhu měsíce promítali videa k tématu. Proběhl turnaj v šipkách, který se těší velké oblibě. Věnovali jsme se tvoření, vyrábění, malovali jsme na textil. V závěru měsíce jsme smažili bramboráky, uživatelé s nadšením připravovali i pojídali hotové dobroty.

článek - foto 1

Měsíc únor jsme věnovali tématu „Dospívání a bezpečné sexuální chování“. S uživateli jsme si povídali o období puberty a změnách, které toto období přináší. Diskutovali jsme rovněž o bezpečném sexuálním chování, prevenci onemocnění apod. Diskuze byla přizpůsobena věku uživatelů, téma je zajímalo, podělili se s námi o své znalosti a na všechny otázky se jim dostalo odpovědi. Bylo pro ně také připraveno tematicky zaměřené pexeso. Neopomněli jsme ani proslavený svátek lásky a pro své milované si uživatelé mohli vyrobit valentýnskou placku. Proběhl turnaj v kartách, při kterém si vítěz odnesl pěknou cenu. A jako měsíc předchozí, tak i nyní jsme připravovali chutné jídlo, tentokrát jsme si pochutnali na Hotdogu.

článek - foto 2

V březnu jsme se věnovali tématu „Péče o zdraví – péče o chrup“. Našim uživatelům jsme vysvětlovali, jak pečovat o své zdraví, jak jej chránit, zahrnuli jsme i informace týkající se dodržování zásad hygieny, správné životosprávy a péče o chrup. Také jsme se tento měsíc věnovali oblíbenému vaření, připravili jsme si jarní těstovinový salát, který všem moc chutnal. Kreslili jsme, tvořili a vyráběli. Věnovali jsme se mnoha společenským hrám a různým aktivitám. A jelikož uživatelé velmi rádi hrají ping pong, uspořádali jsme turnaj, při kterém mohli porovnat síly a určit vítěze, který si odnesl pěknou cenu. Byly připraveny zábavné a zajímavé aktivity a činnosti, nicméně v souvislosti s nařízením vlády jsme přijali mimořádné opatření a služba NZDM byla uzavřena. Toto opatření bylo vydáno jako prevence nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19. Na následující měsíce připravujeme další zajímavá témata, poutavé hry a tvoření. A pokud nám to počasí dovolí, plánujeme také spoustu zajímavých aktivit i venku.

Za tým Nízkoprahového zařízení Zrnko, Bc. Beáta Čablíková, sociální pracovnice, Charita Vsetín.