Konec prázdnin a začátek školního roku v NZDM Zrnko

Konec prázdnin a začátek školního roku v NZDM Zrnko

V měsících srpen a září 2014 probíhaly v NZDM Zrnko aktivity a činnosti v duchu dvou témat -„Moje město“ a „Já v kolektivu“. Pro děti a mládež pracovníci NZDM Zrnko připravili řadu zajímavých akcí, které potvrzují, že v ZRNKU se nikdy nezahálí.

Prázdniny se přehouply přes druhou polovinu a v Zrnku jsme se rozhodně nenudili. Srpen začal burzou oblečení, kde si každý uživatel mohl vydražit zajímavé kousky do svých šatníků, nebo také školní brašny. V pondělí 18. srpna jsme se vydali ven na honbu za poctivě ukrytým pokladem, cestou jsme zažili mnohá dobrodružství, zahráli si spoustu her a naučili se poznávat stromy a zvířátka v lese. Také jsme se naučili vyrábět placky díky našemu super stroji – plackovači, nebo tvořili své vlastní tetování. Srpnem nás provázelo téma: „Moje město“, mluvili jsme především o Vsetíně, seznámili jsme se s památkami, hledali možnosti kulturního vyžití a tvořili koláž, jak by mělo vypadat naše vlastní vysněné město.

Měsíc září se nesl v duchu tématu: „Já v kolektivu“. Kolektivu jsme se věnovali i během besedy, kdy jsme si říkali, kdo a jak jej chápe a jaké druhy kolektivů existují. Také jsme na toto téma tvořili padák pro vajíčko, přičemž byla nejdůležitější kolektivní spolupráce našich uživatelů, aby se právě jejich vajíčko nerozbilo. Nelenili jsme ani v rukodělných činnostech, výroba šperků, nebo samolepek zaujala nejednoho z nás. Ve středu 24. září se v prostorách Zrnka uskutečnila soutěž ve zpěvu, která měla také velký úspěch. NZDM Zrnko nabídlo v září široké veřejnosti také „Den otevřených dveří“. Na návštěvu k nám přišlo mnoho dětí při školní družině Sychrov a zdaleka se u nás nenudili. Pracovníci jim připravili program, kde nechybělo tvoření, zábavné hry venku nebo klasické volnočasové aktivity jako ping-pong, stolní fotbálek a podobně. I na budoucí měsíce plánujeme pestrý program, protože v „Nízkoprahu“ nikdy nezahálíme.

Bc. Lenka Šerá,

sociální pracovník Charita Vsetín, NZDM Zrnko