Co je to Karneval a kdy se slaví? Karneval může být rozpustilý ples, besídka nebo oslava, kde seodkrývá smysl pro humor a hodnotí kreativita. Karneval může být obrovským pestrým svátkem Benátek, ve kterém se snoubí ladné masky a elegantní gondoly nebo pulzující zábava a průvod nádherných tanečnic uprostřed ulic Rio De Jainera. Kde má ale tento svátek původ, proč a kdy se Karneval slaví a jak je možné, že je tolik oblíbený a je dodnes živým svátkem po celém světě?

Karneval nebo Masopust kraluje lednu a únoru a musí končit nejpozději na Popeleční středu. Tento svátek totiž otevírá 40tidenní půst, který uvádí největší křesťanské svátky – Velikonoce. V duchu křesťanské tradice je třeba se uskromnit a veselé hodování nebo tanec v maskách jsou v čistém rozporu s postním obdobím. Karneval však slavily ještě před křesťanstvím i některé slovanské kmeny nebo starověký Řím, kdy měl karneval, tak jako hodně jiných svátků, ve své podstatě praktický základ: končící zima předznamenává skromné období, kdy se čeká na první novou úrodu, dobře se najíst a udělat si zásoby není na škodu a neméně důležité je také načerpat vzpruhu dobrou náladou a společností. V základu slova najdeme carni vale“ tedy rozloučit se s masem. Karneval tedy v různých zemích a s různou duchovní oporou vždy znamenal hodování a uvolněnou zábavu před dobou mírou a skromnou.

Únor ve znamení karnevalu jaký je třeba v italských Benátkách jsme tedy uspořádali také u nás v ZRNKU. Děti a mládež měli toho dne příležitost vytvořit si libovolnou karnevalovou škrabošku na obličej z barevného papíru, kdyměli připravené šablony, díky kterým si každý mohl správný tvar obkreslit, následně vystřihnout, přidělat šňůrku kolem hlavy a na závěr libovolně ozdobit, vymalovat, přikrášlit například krajkou, kamínky, třpytkami nebo různýmibarevnými obrázky.

O tom, že to byla zábava vskutku ohromná, se můžete přesvědčit sami na našich fotografiích.

Marie Janušová

vedoucí nízkoprahového zařízení pro děti a mládež ZRNKO
Tel.: 571 429 817 E-mail: 88EsVW%79nFy.Z4WHoFo-7d4YanBZd54Ys