Mimoškolní příprava SIDERA
23. července 2013 Mimoškolní příprava SIDERA

Mimoškolní příprava SIDERA

Od 1. 8. 2011 do 28. 2. 2013 realizovala Charita Vsetín, Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Zrnko projekt „Vzdělání – cesta k úspěchu“, který se zaměřoval na systematickou podporu vzdělávání dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí navštěvující ZŠ běžného typu a zahrnoval dvě klíčové aktivity – mimoškolní přípravu dětí a realizaci vzdělávacích modulů navazujících na mimoškolní přípravu.

Charita Vsetín –udržitelnost projektu „Vzdělání –cesta k úspěchu“

 
Od 1. 8. 2011 do 28. 2. 2013 realizovala Charita Vsetín, Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Zrnko projekt „Vzdělání –cesta k úspěchu“, který se zaměřoval na systematickou podporu vzdělávání dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí navštěvující ZŠ běžného typu a zahrnoval dvě klíčové aktivity –mimoškolní přípravu dětí a realizaci vzdělávacích modulů navazujících na mimoškolní přípravu. V těchto aktivitách i zaměření nadále pokračujeme jako samostatná aktivita „Mimoškolní příprava Sidera“.
 
Od 1. 3. 2013 Mimoškolní přípravu Sidera navštívilo celkem 23 dětí z pěti vsetínských základních škol, nejvíce pak z blízké ZŠ Sychrov. Pravidelně docházelo 16 dětí, s menší pravidelností pak 3 děti, 4 děti z různých důvodů přestaly mimoškolní přípravu navštěvovat. Při přípravě jsme vycházeli z individuálního plánu každého dítěte, který byl sestaven dle jeho zjištěných vzdělávacích potřeb. V cílech individuálních plánů pak byla nejvíce zdůrazňována potřeba pomoci se zvládnutím učiva matematiky, českého jazyka a anglického jazyka.
 
Velký důraz jsme kladli na motivaci dětí ke vzdělávání, individuální přístup k dítěti, užívání aktivizačních metod výuky a také na rozvoj schopnosti sebehodnocení. Při hodnocení individuálních plánů, které bylo provedeno ke konci školního roku 2012/2013, většina dětí uvedla, že se zlepšila ve škole a má zájem docházet na mimoškolní přípravu i v následujícím školním roce. Také učitelé uvedli, že pravidelná návštěva mimoškolní přípravy dětem prospěla a měli by zájem o spolupráci také příští školní rok.
 
V měsíci dubnu jsme v 5. třídě ZŠ Ohrada zrealizovali vzdělávací modul „Zábavná matematika“. Naplánovaná realizace modulu „Naučné stezky v okolí“ v ZŠ Sychrov byla po domluvě s třídní učitelkou 5. třídy přesunuta kvůli špatnému počasí na následující školní rok. V průběhu období fungování Mimoškolní přípravy Sidera nás kontaktovala řada zájemců o mimoškolní přípravu, které jsme ale museli z důvodu naplněné kapacity služby a z důvodu zachování individuálního přístupu k dětem odmítnout. Jednalo se nejen o děti či rodiče, ale také třídní učitele, pracovníky OSPOD a Azylového domu pro matky s dětmi. Poukazuje to na potřebnost podpory dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí při vzdělávání a překonávání bariér sociálního znevýhodnění, které by jim mohly stát v cestě za budoucím pracovním uplatněním.
 
Mgr. Silvie Krhutová, pedagogický pracovník
Charita Vsetín, Mimoškolní příprava SIDERA