DNY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ 2016

DNY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ 2016

Dny/týdny duševního zdraví jsou celorepublikovou akcí konající se každoročně v termínu od 10. 9. do 10. 10. k příležitosti Světového dne pro duševní zdraví. Smyslem celé této akce je prostřednictvím kulturního a odborného programu informovat veřejnost o problematice duševně nemocných. Jedním z míst, které se tradičně připojuje k této akci je i město Vsetín.

Akci již 7. rokem pořádalo CAMINO – psychosociální rehabilitace pro lidi s duševním onemocněním, které působí jako jedna ze sociálních služeb Charity Vsetín

Jsme velmi poctěni, že naše pozvání opětovně přijal klinický psycholog pan Mgr. Miloslav Šebela a svojí přednáškou nazvanou „Vnitřní úsměv jako klíč k léčivé komunikaci s vlastním tělem“ zahájil celou akci letošních Dnů duševního zdraví. Jak je patrné již z názvu, hlavním tématem přednášky byl úsměv jako specifická součást mentální hygieny a jeho léčivé účinky na naše tělesné i duševní zdraví. 

           IMG_1027a IMG_1045s        IMG_1012

S nejnovějšími informacemi přijela do Camina Mgr. Šárka Dořičáková, ambasadorka sociálního podnikání v ČR. V jejím příspěvku se mohli posluchači, mimo jiné dovědět, jak založit sociální podnik na konceptu trojího prospěchu, jeho následnou udržitelnost, principy a indikátory sociálního podniku či jakou zvolit právní formu podniku. Vše bylo průběžně doplňováno a ilustrováno na konkrétních příkladech z praxe. Na tuto přednášku navázalo „Multidisciplinární setkání odborníků z oblasti duševního zdraví“. Setkání moderoval již tradičně pan Mgr. Miroslav J. Kadlubiec, který se v současné době profesně věnuje práci s klienty psychosociální rehabilitace CAMINO. Hlavním záměrem tohoto setkání bylo nalézat instrumenty a konkrétní podoby spolupráce, které mohou být nápomocny v práci s lidmi s duševní nemocí.

Milým a vzácným hostem vsetínských Dnů duševního zdraví byl pan profesor PhDr. Vladimír Smékal, CSc., se svojí přednášku „Spiritualita a zdraví“.  Velmi podnětná a obohacující přednáška probíhala ve zcela zaplněném sále Masarykovy knihovny ve Vsetíně. Na závěru pan Jiří Adamec osobně uvedl publikaci „Dějiny české filosofie v kontextu sociálně – psychologického myšlení“, která vznikla za spolupráce Mgr. Miroslava J. Kadlubiece a pracovníků Camina. Svou přítomností a možností nahlédnout do jeho práce nás poctil, také již opětovně, docent PhDr. Karel Balcar, CSc. Program Dnů duševního zdraví 2016 uzavřel celodenním seminářem „Rodinná (psycho)terapie“ určeným především odborné veřejnosti. Podstatná část semináře byla zaměřena na terapeutický rozhovor a „terapeutické uvažování“. 

Velké poděkování patří všem spolupracovníkům, přednášejícím i posluchačům, kteří se společně podíleli na zdárném průběhu Dnů duševního zdraví 2016 ve Vsetíně. Jsme nad míru spokojeni, že se přednášek účastní uživatelé služby, jejich rodinní příslušníci, kolegové, odborníci i široká veřejnost. Akce tak výraznou měrou přispívá k pozitivnímu náhledu na psychické zdraví i nemoc.