Ukrajina_banner_Landing_page_1200x427

IVe čtvrtek 24. února ráno zaútočila ruská armáda na území Ukrajiny. Obléhá několik měst a útočí i na civilní cíle. Jen během prvních dvou týdnů vyhnala válka z domovů dva miliony lidí. Především ženy a děti, které musely opustit muže povolané do zbraně, překračují západní hranice země se Slovenskem a Polskem, ale prchají například i do Moldavska a dalších států. Na Ukrajině se s pokračující ruskou invazí stupňuje humaniární krize. Lidé, kteří přežívají ve strachu v napadené zemi, i váleční uprchlíci, které přijímá Česká republika, potřebují vaši pomoc.

2

Děkujeme všem, kteří se obyvatelům Ukrajiny v téhle těžké době rozhodnou pomoci.
Ukrajina_banner_Slider_Uvod_MALY_539x400

Informace hledejte také na:

Město Vsetín (mestovsetin.cz)

Naši Ukrajinci – webový rozcestník pomoci (nasiukrajinci.cz)

Charita pro Ukrajinu

Sbírka Charity ČR

Charita vyhlásila mimořádnou sbírku na podporu lidí zasažených konfliktem, aby bylo možné jim pomoci zajistit potraviny, pitnou vodu, přístřeší i hygienické potřeby a také bezpečný přesun k jejich do bezpečných oblastí.

3

Ukrajina_banner_Slider_Uvod_MALY_539x400

Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje
24. srpna 2022 Charita Česká republika

Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje

Před půl rokem vpadla ruská armáda na území suverénního státu Ukrajina. V reakci na ruskou vojenskou agresi jsme bezprostředně vyhlásili sbírku Charita pro Ukrajinu, která byla původně zamýšlená jako akutní pomoc obyvatelům země zasažené ruskou mocenskou rozpínavostí a násilnou invazí. Zároveň jsme se začali připravovat na systematičtější pomoc pro uprchlíky na našem území, aniž bychom tušili, že válečný konflikt rozpoutá nejhorší uprchlickou krizi, jakou Evropa nezažila od druhé světové války.

Do pomoci uprchlíkům zapojila Charita kněze. Dodává jim sílu vše zvládnout
8. července 2022 Charita pro Ukrajinu

Do pomoci uprchlíkům zapojila Charita kněze. Dodává jim sílu vše zvládnout

Existuje-li Bůh, proč dopustil válku? Otázka, kterou slýchá v posledních týdnech velmi často. Řeckokatolický kněz Pavel Semenyuk se zapojil do projektů Arcidiecézní charity Praha na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Velká část z nich se dodnes vyrovnává s traumatickými zážitky. Důležitá je pro ně pomoc nejen sociálních pracovníků a psychologa, ale i možnost rozhovoru s knězem.

Útěk z Ukrajiny: Vyděsilo je i hučení větráku a letící letadlo
10. června 2022 Charita pro Ukrajinu

Útěk z Ukrajiny: Vyděsilo je i hučení větráku a letící letadlo

Přichází k němu babička a děda, přestože už několik let nejsou mezi živými. Jedenáctiletý Matvej takto popisuje sen, který se mu stále vrací. O tři roky starší Karolína se zase ve snu bojí, že její město zatopí obří jezero. Oba mají za sebou dramatický útěk z Ukrajiny.

Dobré zprávy z Charity Vsetín v roce 2022
16. května 2022 z Charity Vsetín

Dobré zprávy z Charity Vsetín v roce 2022

Rok 2022 je pro Charitu Vsetín vyjímečný. Slavíme 30 let od našeho vzniku. Podívejte se na nejnovější díl našich Dobrých zpráv a přidejte se k oslavánm.

Válka rozdělila rodinu Julie. Manžel si novorozeného syna nepochová
10. května 2022 Charita pro Ukrajinu

Válka rozdělila rodinu Julie. Manžel si novorozeného syna nepochová

Julie čekala třetí dítě. Bydlela s rodinou na předměstí Kyjeva a kvůli bombardování se už čtvrtý týden ukrývala s dětmi ve sklepě. Juliin manžel šel do boje a byl to on, který trval na tom, aby těhotná žena se dvěma dětmi opustila Ukrajinu. Slyšel od známých, jak mnoho žen porodilo ve sklepích anebo v kyjevském metru bez jakékoli zdravotní péče. Nechtěl, aby toto riziko podstoupila jeho drahá žena.