Tříkrálové koledování ve Vsetíně
15. ledna 2017 z Charity Vsetín

Tříkrálové koledování ve Vsetíně

Protože předpovědi meteorologů hlásily na začátek ledna silné mrazy, kladli jsme si na Charitě otázku, jak to vlastně s koledováním v tomto roce bude vypadat. Snažili jsme se nic neponechat náhodě, oslovili jsme školy, skauty, mládež z farnosti, rodinné příslušníky, přátele i známé. Přihlášek se nám vrátilo poměrně hodně, ale přesto zůstávala nejistota, kolik dětí i vedoucích na poslední chvíli onemocní nebo to kvůli zimě vzdá. Nakonec jsme však byli velmi mile překvapeni. Pojďme se tedy společně poohlédnout za tím, jak celé koledování u nás „na Vsetíně“ probíhalo.

V pátek 6. ledna, v den slavnosti Zjevení Páně (lidově Tří králů) se už od 12 hodin začínaly do pastoračního centra vedle budovy Charity postupně trousit skupinky dětí. Díky velkorysému daru společností KS – program, spol. s.r.o.; Kotrla a.s. a šikovným rukám pracovníků Lipty – TDP a.s. mohli být všichni koledníci ustrojeni do krásných „brokátových“ plášťů tří králů či mudrců z Východu, kteří kdysi před dvěma tisíciletími přišli obdarovat právě narozeného Ježíška v Betlémě. Naši novodobí „tři králové“ se po požehnání v kostele a společném fotografování rozešli do ulic města Vsetína předat jeho obyvatelům radostné poselství Vánoc, potěšit je zpěvem koled, přáním všeho dobrého v novém roce, obdarovat drobným dárkem – cukříky a kalendáříky s motivy Tříkrálové sbírky a samozřejmě poprosit o příspěvek na pomoc potřebným. „Do terénu“ s pečlivě vypracovanými mapkami, na kterých měli označené trasy, odvážně vyrazilo 28 skupinek malých i velkých koledníků. Vraceli se s větrem a mrazem ošlehanými tvářemi a vyprávěli, jak je mnoho lidí vlídně přijalo a obdarovalo nejenom příspěvkem do pokladničky, ale i sladkostmi či ovocem. V příjemně vyhřátém pastoračním centru pro ně bylo připraveno bohaté občerstvení – gulášová polévka, různé druhy pečiva, koláče, záviny, jednohubky a především teplý čaj na zahřátí a doplnění potřebných tekutin. Toto občerstvení bylo zajištěno díky štědrosti našich dlouholetých dárců – pekárně Sorpek; paní Krmenčíkové a Jídelně Sklář; Střední průmyslové škole Vsetín; a také pekárně Střelná.

V noci z pátku na sobotu klesla teplota v některých místech až na 22 stupňů pod nulou. Obávali jsme se, že takový mráz děti opravdu odradí, ale nestalo se tak. K našemu údivu začínaly první z nich přicházet hned ráno po osmé hodině a proud dětí i dospělých neustával až do devíti, takže se nakonec sešlo celých 18 skupin, které se vydaly na místa, kam předcházející den už koledníci dojít nestačili. Charitní pracovníci obětavě skupinky koledníčků rozváželi do okrajových částí města a pak pro ně na zavolání opět přijížděli, aby je co nejrychleji přepravili zpět do tepla. Děti i dospělí se vraceli spokojení, plní zážitků a dobrých pocitů, že tímto konkrétním činem přispěli mnoha potřebným lidem v nouzi.

Celkový výsledek Tříkrálové sbírky je více než potěšující, ve Vsetíně lidé svou štědrostí přispěli částkou 253 906 Kč a ve 25 přilehlých obcích to bylo úžasných 708 040 Kč.

Celková vykoledovaná částka je tedy úctyhodných 961 946 Kč.

Naše velké poděkování patří všem, kteří se na realizaci sbírky jakýmkoliv způsobem podíleli – ČSAD a.s. za poskytnutí veřejné dopravy pro koledníky zdarma; Papírnictví Olšák za pěkné dárečky pro koledníky; společnosti Austin Detonator, s.r.o. za finanční pomoc; městu Vsetín a také mnohým ochotným dobrovolníkům z řad našich spolupracovníků, rodinných příslušníků a přátel.

Jednotlivé záběry z přípravy a průběhu koledování, které pro nás nafotil pan Radovan Kocúrek, kterému také velmi děkujeme, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na našich webových stránkách.

Marta Koňaříková, pastorační asistent Charity Vsetín