Vzdělávací moduly

Vzdělávací moduly

V rámci grantového projektu OP VK „Vzdělání – cesta k úspěchu“, který je realizován Charitou Vsetín v NZDM Zrnko, jsme vytvořili 7 vzdělávacích modulů, do kterého se zapojily děti docházející na mimoškolní přípravu v NZDM Zrnko a také děti ze 4 spolupracujících základních škol. Velký dík patří ředitelům a učitelům ze ZŠ Sychrov, Ohrada, Trávníky a Luh, kteří s námi spolupracovali.

Vzdělávací moduly

V rámci grantového projektu OP VK „Vzdělání – cesta k úspěchu“, který je realizován Charitou Vsetín v NZDM Zrnko, jsme vytvořili 7 vzdělávacích modulů, do kterého se zapojily děti docházející na mimoškolní přípravu v NZDM Zrnko a také děti ze 4 spolupracujících základních škol. Velký dík patří ředitelům a učitelům ze ZŠ Sychrov, Ohrada, Trávníky a Luh, kteří s námi spolupracovali. Vzdělávací moduly

Témata těchto modulů byla Zdravověda, Zábavná matematika, Literatura, Naučné stezky v okolí, Dopravní výchova, Recyklace odpadů a Režim dne, Zdravá výživa. Na tato témata jsme v průběhu projektu připravovali metodické materiály, které byly určeny dětem docházejících do různých ročníků základních škol běžného typu. Každý vzdělávací modul byl v časovém rozsahu přibližně 2 hodiny. Podařilo se nám navázat velmi příjemnou spolupráci s učiteli základních škol Sychrov, Trávníky, Ohrada, ze základní školy Luh s námi spolupracovala vedoucí družiny. Každého modulu se zúčastnilo kolem sta dětí, modulu Zábavná matematika dokonce 181 dětí.

Při volbě metod pro jednotlivé moduly jsme se snažili užít co nejvíce aktivizačních metod, abychom dětem výuku zpestřili a zpříjemnili. Velmi se osvědčily herní a inscenační metody. Od dětí i učitelů se nám dostávalo velmi pěkného hodnocení i my jsme s realizací modulů mívali radost, když jsme viděli, že se děti do připravených aktivit zapojují a mnohdy se i baví a zároveň něčemu přiučí. Vzdělávací moduly

Jako nejvíce přínosné bychom označili vytvoření dvou zcela nových a originálních didaktických deskových her. Jedna byla vytvořena v rámci modulu Zábavná matematika a byla zaměřena na podporu finanční gramotnosti. Tato hra nese název „Počítej, než ti to někdo spočítá“ a nejvíce se osvědčila u dětí 4. a 5. třídy. Druhá hra byla vytvořena v rámci vzdělávacího modulu Režim dne, zdravá výživa a jmenuje se „Výletníci“. Hra zavede děti na výlet, kde se rozhodují, kolik a jaké jídlo si na svém výletě dopřejí. Hra je zaměřena na pochopení provázanosti příjmu a výdeje energie a také vede děti k zamýšlení se nad zdravým způsobem stravování.

Na základě zpětných vazeb od dětí a učitelů i našich dojmů z průběhů realizací považujeme námi vytvořené moduly za velmi přínosné a v praxi uplatnitelné.

za realizační tým projektu OP VK „Vzdělání – cesta k úspěchu“
Mgr. Ludmila Kubjátová, Charita Vsetín