Mimoškolní příprava

V rámci projektu OP VK „Vzdělání – cesta k úspěchu“, který je realizován Charitou Vsetín v NZDM Zrnko od srpna 2011, je jednou z hlavních činností mimoškolní příprava dětí. Cílem mimoškolní přípravy je pomoci dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí zvládat jejich školní povinnosti a pomoci jim úspěšně dokončit povinnou docházku na základní škole běžného typu.

Mimoškolní příprava

od srpna 2011, je jednou z hlavních činností mimoškolní příprava dětí. Cílem mimoškolní přípravy je pomoci dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí zvládat jejich školní povinnosti a pomoci jim úspěšně dokončit povinnou docházku na základní škole běžného typu. Mimoškolní příprava

Od začátku projektu nás kontaktovalo se zájmem o mimoškolní přípravu 30 dětí, z nichž 20 dochází po delší dobu a pravidelně v dohodnutých termínech. Každý den nás navštíví 6 až 8 dětí. Jelikož se jedná o vzdělávání ve volném čase dětí a docházka na mimoškolní přípravu je zcela dobrovolná, je nejzásadnější pracovat s motivací dětí. Většina těchto dětí zažívá ve škole a bohužel mnohdy i ve svém rodinném zázemí mnoho zklamání a pocitu neúspěchu. Proto se snažíme v nich vyvolávat pocit, že je v jejich silách dosáhnout zlepšení a umožnit jim zažít aspoň dílčí úspěchy. Často používáme pozitivní zpětné vazby a hodnocení, které je zcela individuální. Snažíme se rozvíjet jejich schopnosti s ohledem na jejich individuální predispozici a osobnostní vlastnosti.

Kromě individuálního vedení se snažíme v dětech vyvolávat zájem o učení i dalšími alternativními výukovými metodami. Používáme skupinové hry a soutěže, didaktické hry DiPo, které jsou vytvořené speciálně pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, výukové programy na PC, práci s internetem a knižními encyklopediemi. V rámci projektu byla zakoupena i interaktivní tabule, se kterou děti velice rády pracují.

Mimoškolní přípravaAby naše práce byla co nejefektivnější, navázali jsme spolupráci s učiteli těchto dětí. Všichni učitelé, se kterými jsme v kontaktu, velmi doceňují naší práci. Děti ze sociálně znevýhodněného prostředí vyžadují individuální přístup, bohužel ve větších třídách, kde jsou i další děti vyžadující individuální přístup např. děti s poruchami učení, proto učitelé již nemají mnoho možností se sociálně znevýhodněným dětem věnovat. Kromě učitelů jsou kontaktování i výchovní poradci vsetínských základních škol. Zájem o mimoškolní přípravu ze strany škol, rodičů i dětí je značný. Ačkoliv máme momentálně zcela naplněnou kapacitu, postupně nás zájemci stále kontaktují, což svědčí o užitečnosti a potřebnosti této činnosti v našem městě.

Velké poděkování patří jak dětem, které se do projektu aktivně zapojily, tak i spolupracujícím základním školám a samotným učitelům dětí, kteří s námi spolupracovali. Ohledně mimoškolní přípravy dětí jsme navázali spolupráci s učiteli ze ZŠ Sychrov, Ohrada, Trávníky, Luh, Rokytnice a Integra.

Grantový projekt „Vzdělání – cesta k úspěchu končí 28. 2. 2013. V současné době věnujeme veškeré úsilí tomu, abychom, i přes nepříliš příznivé okolnosti, v mimoškolním vzdělávání dětí nadále pokračovali v nezmenšené kvalitě.

za realizační tým projektu OP VK „Vzdělání – cesta k úspěchu“
Mgr. Ludmila Kubjátová, Charita Vsetín