Charitní pouť na Svatý Hostýn 2014
30. září 2014 z Charity Vsetín

Charitní pouť na Svatý Hostýn 2014

Koncem září jsme ve spolupráci se vsetínskou farností a naší Charitou uspořádali pouť na Svatý Hostýn.

Charita Vsetín uspořádala poutní zájezd na Svatý Hostýn

V návaznosti na dobrou tradici uplynulých let, jsme se i letos v Charitě Vsetín rozhodli uspořádat pouť na Svatý Hostýn. V letošním roce připadl termín naší pouti 23. září na svátek sv. Pia z Pietrelciny, známého františkánského kněze a vyhlášeného zpovědníka uplynulého století.

Jsme moc rádi, že ani chladné počasí neodradilo poutníky od účasti a dva přistavené autobusy se naplnily do posledního místečka. Během cesty jsme si kromě společné modlitby připomněli několik zajímavých skutečností ze životopisu sv. Pia a než jsme se nadáli, za zpěvu známé mariánské písně „Nastokrát buď pozdravena“ už oba autobusy stoupaly na vrchol posvátné hory.

Ve čtvrt na deset jsme se všichni sešli v hojně zaplněné bazilice ke mši svaté, kterou koncelebroval P. František Hanáček, děkan u sv. Mořice v Olomouci, společně s naším kaplanem P. Antonínem Fialou. Po mši nás v příjemně vytopené kapli sv. Josefa čekala křížová cesta matek, kterou připravil a vedl P. Antonín. Po jejím skončení využila většina poutníků možnost občerstvení a doplnění fyzických sil v restauracích dvou přilehlých poutních domů. Malá skupinka ještě navštívila s P. Antonínem místní hřbitůvek, kde zapálila svíčku a pomodlila se u hrobu ThDr. Františka Vaňáka, bývalého olomouckého arcibiskupa.

V jednu hodinu po poledni nás čekalo závěrečné požehnání v bazilice a poté už nezbývalo než se s Pannou Marií Svatohostýnskou rozloučit s příslibem, že dá-li Pán, určitě opět za rok na toto milostiplné místo zavítáme.

Na závěr bych chtěla moc poděkovat všem, kteří s organizací celé pouti i při jejím průběhu obětavě pomáhali, panu řidiči Janu Kašparovi a jeho manželce za bezpečnou, bezproblémovou jízdu a také Panně Marii a sv. otci Piovi za přímluvu, že vše dobře dopadlo a všichni jsme se ve zdraví, duchovně občerstveni vrátili do svých domovů.