Charitní pouť ke Svaté bráně na Sv. Hostýně
5. září 2016 z Charity Vsetín

Charitní pouť ke Svaté bráně na Sv. Hostýně

Za příjemně teplého a slunečného počasí se v sobotu 3. září za účasti asi 150 charitních pracovníků a jejich rodinných příslušníků z celé olomoucké arcidiecéze uskutečnila na Svatém Hostýně 1. pouť Charity.

Pouť byla zahájena Cestou světla, kterou připravil a vedl misionář milosrdenství a zároveň prezident Arcidiecézní charity Olomouc Mons. Bohumír Vitásek, který byl pak odpoledne k dispozici pro svátost smíření a duchovní rozhovory.

Po zastaveních před kaplí sv. Jana Sarkandra, před bazilikou a společném projití Svaté brány, začala mše svatá, jejímž hlavním celebrantem byl otec arcibiskup Jan Graubner. Ten ve své homilii zdůraznil, že při prožívání Roku milosrdenství není možné opomenout, že Charita je synonymem pro milosrdenství. Musíme si být však vědomi toho, že milosrdenství můžeme projevovat správným způsobem tehdy, když je sami od Boha i od lidí dokážeme přijímat. Při práci v Charitě je jistě potřebná odbornost a dodržování předpisů, je však důležité jít ještě dál, aby se z toho nevytratila osobní zkušenost víry. Pán dělá řadu zázraků své lásky i dnes, ale potřebuje k tomu lidi, kteří uvěří v jeho moc a zásah. Dávat z toho, co jsme dostali od Boha, dávat lidem nezištnou lásku, je svým způsobem ta nejlepší evangelizace. Na závěr popřál nám všem, kéž se na přímluvu Panny Marie stáváme nástroji Božího působení, aby Pán skrze nás mohl oslovovat ty, kterým jsme posláni sloužit. Kéž se sami umíme tak otevírat Božímu milosrdenství, abychom tím víc mohli dávat zakusit lidem, kterým sloužíme, že milosrdenství vítězí nade vším, protože je větší než každý hřích, větší než spravedlnost.

Po obědě následovala přednáška MUDr. Jitky Krausové na téma skutky tělesného a duchovního milosrdenství. Pouť zakončila adorace v bazilice, kterou hudbou a zpěvem doprovodily pastorační asistentky s dětmi charitních pracovníků, pro které připravily v průběhu dne také samostatný program. Na závěr zazněla píseň „Zde jsem, Pane“, která byla Mons. Vitáskem navržena jako charitní hymna. S rozhodnutím v takové pouti pokračovat i v letech příštích, jsme se duchovně občerstveni a povzbuzeni vraceli zpět do svých domovů.

Bc. Marta Koňaříková, pastorační asistentka Charity Vsetín