Camino – cesta podpory zaměstnávání lidí s duševním onemocněním

Camino – cesta podpory zaměstnávání lidí s duševním onemocněním

Camino-psychosociální rehabilitace, služba Charity Vsetín, se v rámci nabídky svých služeb zabývá již od roku 2008 mimo jiné i podporou zaměstnávání svých klientů. 

Tento podnět vznikl jako výsledek dlouhodobého pozorování, na jehož základě je jasně prokazatelné, že lidem se zkušeností s duševním onemocněním návrat do zaměstnání přináší mnohá pozitiva. „Prvotní změna může samozřejmě působit stresově, mnozí klienti se k tomuto zásadnímu kroku odhodlávají postupně. Dlouhodobě jsme však u všech, kteří do zaměstnání nastoupili, pozorovali výrazné zlepšení. Ať už to byl nárůst sebevědomí, zdokonalení komunikace a sociálních dovedností, tak i samozřejmé zlepšení finanční situace. Proto se v tomto kroku snažíme všechny klienty podporovat.“ potvrzuje Katarína Šenkeříková, pracovní konzultantka Camina.

Jelikož se liší jak věkové rozmezí, tak i potřeby a dovednosti jednotlivých klientů Camina, vytvořilo si zařízení dvě svébytné cesty, jak jim potřebu zaměstnání naplňovat a usnadnit. Jednou z nich je Ergo dílna, která je klientům k dispozici 2x týdně. Učí se zde novým dovednostem nebo se zdokonalují v těch již získaných, jako je šití na stroji, které plně využili např. při šití roušek, výroba dřevěných dekorací, drobné ruční práce na příklad šití jehelníčků, látkových podložek či vánoční a velikonoční výzdoby. Ergo dílna je bezpečné a příjemné místo, vhodné jak k navazování nových kontaktů, tak i posílení sebevědomí a získávání nových praktických dovedností, které klienti Camina mohou uplatnit v budoucím zaměstnání.

Druhou cestou je tzv. pracovní konzultantka, pracující s klientem metodou IPS („individual placement and support“ - individuální umístnění a podpora), ta klienta doprovází individuálně dlouhou dobu, a to od rozhodnutí a hledání zaměstnání, přes komunikaci se zaměstnavatelem, až po nástup a pomoc s udržením zaměstnání. Hledají společně práci na chráněném i volném trhu práce. Klienti Camina tak pracují například ve výrobě, jako uklízečky a vrátní nebo v roznosu letáků, většinou v rozsahu 2 až 8 hodin denně, dle výše invalidního důchodu. „Doufám, že se nám i v nynější situaci, komplikované pandemií covid, která přináší sama o sobě obtíže pro řadu zaměstnavatelů, bude dařit pracovat, podporovat a motivovat naše klienty i nadále.“, uvedla Šenkeříková.

(Charita Vsetín, Camino - Katarína Šenkeříková a Iveta Jakubczaková)

Mgr. Bc. Katarína Šenkeříková DiS.

sociální pracovnice
Tel.: 732 901 714 E-mail: 68Gk87d7Tlrx13ha6hIkQOQn%.Gs4W7%WkvDRW7r