COVID-19

Omezení služeb během pandemie zasáhlo ty nejzranitelnější. Potřebným jsme dokázali zůstat nablízku
30. června 2021 Charita Česká republika

Uzavření sociálních služeb vládními opatřeními během pandemie koronaviru na jaře 2020 a omezení jejich činnosti od podzimu zasáhlo vážným způsobem ty nezranitelnější mezi námi. Ukazuje to náš interní průzkum, který měl za cíl vyhodnotit tři dosavadní vlny pandemie nemoci covid-19. Popisuje největší obtíže, s nimiž se pracovníci museli vyrovnávat, aby mohli zůstat na blízku potřebným, ale odhaluje i ztrátu motivace řady nejchudších se svou situací něco dělat.

Naděje se vrátí. Nová píseň Davida Deyla pomůže rodinám zasaženým pandemií
13. května 2021 Charita Česká republika

Naděje se vrátí. Nová píseň Davida Deyla pomůže rodinám zasaženým pandemií

Už více než rok žijeme s pandemií nemoci covid-19, která významně ovlivnila životy milionů lidí v České republice i po celém světě a způsobila řadu citelných omezení v našich pracovních i společenských aktivitách. Na pomoc těm, kteří přišli o někoho blízkého nebo se dostali kvůli pandemii do vážné situace, vyhlásila Charita sbírku Naděje se vrátí. Středobodem této dobročinné akce je stejnojmenná píseň a videoklip zpěváka Davida Deyla.

Přijímací zkoušky na střední školy jsou za dveřmi. Charita motivuje mladé lidi ke studiu
29. dubna 2021 Charita Česká republika

Přijímací zkoušky na střední školy se blíží, probíhat budou už v týdnu od 3. května. Letošní přípravu mladým lidem výrazně ztížila distanční forma výuky. K úspěšnému zvládnutí učiva a motivaci k přípravě přispěli dívkám a chlapcům ze znevýhodněných rodin také pracovníci Charity z nízkoprahových klubů a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Vzdělání je totiž jedna z hlavních cest, jak mladé lidi z chudoby jejich rodičů vyvést.

Očkovací vakcína je nyní dostupná i pro Charitu
22. dubna 2021 Charita Česká republika

Očkovací vakcína je nyní dostupná i pro Charitu

K očkování proti covidu-19 se už mohou jako prioritní registrovat pracovníci v terénních sociálních a zdravotních službách, kam spadají i tisíce zaměstnanců Charit. „Jsou to především zdravotní sestry, případně celé týmy paliativní péče,“ popisuje koordinátorka zdravotních aktivit Charity Česká republika Ludmila Kučerová. Zájem je podle ní různý. „Někde se registrovali všichni, kdo mohli, jinde takový zájem nebyl,“ připojuje s tím, že jde o rozhodnutí každého člověka a Charita k očkování nikoho nenutí. Převažují ale podle ní ti, kdo se nechat očkovat chtějí.

Charita přináší zdraví i v době pandemie
7. dubna 2021 Charita Česká republika

Charita přináší zdraví i v době pandemie

Ještě před rokem nám zdraví připadalo jako něco zcela samozřejmého. Nemoc byla pro mladého člověka synonymem chřipky, málokdy něčeho závažnějšího, co by mělo vliv na jeho každodenní život. Choroby tak byly spojeny spíše se stářím. Než se však rok s rokem sešel, je nemoc strašákem pro staré i mladé. Daleko více si uvědomujeme cenu vlastního zdraví a připomínáme si to i dnes, kdy slavíme Světový den zdraví.