Realizace vzdělávacího modulu: Zábavná matematika

Realizace vzdělávacího modulu: Zábavná matematika

Charita Vsetín realizuje v NZDM Zrnko grantový projekt OP VK „Vzdělání – cesta k úspěchu“. V rámci tohoto projektu jsme vytvořili pro děti deskovou hru s názvem „Počítej, než ti to někdo spočítá“, v níž dochází k aplikaci matematických dovedností na oblast finanční gramotnosti. Díky této hře si děti nejenom rozvíjí finanční a matematickou gramotnost, ale také si uvědomují vlastní hodnoty a subjektivitu hodnoty peněz.

VZDĚLÁVACÍ MODUL – ZÁBAVNÁ MATEMATIKA

Charita Vsetín realizuje v NZDM Zrnko grantový projekt OP VK „Vzdělání – cesta k úspěchu“. V rámci tohoto projektu jsme vytvořili pro děti deskovou hru s názvem „Počítej, než ti to někdo spočítá“, v níž dochází k aplikaci matematických dovedností na oblast finanční gramotnosti. Díky této hře si děti nejenom rozvíjí finanční a matematickou gramotnost, ale také si uvědomují vlastní hodnoty a subjektivitu hodnoty peněz. VZDĚLÁVACÍ MODUL – ZÁBAVNÁ MATEMATIKA

Tato hra vznikla v rámci metodiky vzdělávacího modulu „Zábavná matematika“. Tento modul jsme realizovali v NZDM Zrnko dne 29. 2. 2012. V úvodu tohoto moduly byly děti seznámeny s termíny finanční gramotnosti, jako jsou rozpočet, zbytné a nezbytné výdaje, aktivní a pasivní příjem. Řekli jsme si něco o dějinách a funkci peněz a diskutovali o hodnotě peněz v současném světě. Poté následovala samotná hra. Možnost vyzkoušet si jako první novou hru přilákala větší počet dětí, než jsme čekali. Hra je určena pro 3 až 5 hráčů a našeho modulu se zúčastnilo 7 dětí, proto některé v prvním termínu nehrály, a jen se zapojily do hry jako bankéři a dohlížitelé na dodržování pravidel hry. Všechny děti však mají možnost si hru zahrát kdykoliv v průběhu mimoškolní přípravy.

VZDĚLÁVACÍ MODUL – ZÁBAVNÁ MATEMATIKA Hra děti velice bavila. Ukázalo se, že hra je nejatraktivnější výukovou metodou. Dokázali jsme dětem, že vzdělávání může být i zábavné. Náš modul ,,Zábavná matematika“ budeme realizovat v následujícím měsíci i ve spolupracujících vsetínských základních školách.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

za realizační tým projektu OP VK „Vzdělání – cesta k úspěchu“
Mgr. Ludmila Kubjátová