Postní almužna 2022 v Charitě Vsetín a využití prostředků z roku 2021
31. května 2022 Rubrika Postní almužna

Postní almužna 2022 v Charitě Vsetín a využití prostředků z roku 2021

Smyslem Postní almužny je být vnímavý k potřebám druhých lidí. I nepatrnými dobrými skutky můžeme rozzářit život svých bližních a svět kolem nás. Děkujeme všem, kteří si v postní době byli ochotni něco odříct a ušetřené peníze darovat pro dobro a pomoc potřebným. Svědčí o tom také výsledek letošní Postní almužny, který činil 107 222 Kč.

Chceme s Vámi podělit také o to, jakým způsobem byly vybrané finanční prostředky z loňského roku prostřednictvím Charity Vsetín využity.

Největší díl pomoci, a to 45 000 Kč, směřoval k lidem se zdravotním postižením, formou poskytnutí příspěvku na terapie a rehabilitace nehrazené zdravotní pojišťovnou, na osobní asistenci dětí s těžkou poruchou autistického spektra nebo na úhradu baterie do elektrického vozíku.

Další částka, ve výši 30 000 Kč, byla věnována rodině postižené výbuchem plynu v rodinném domě. Na přímou pomoc rodinám i jednotlivcům v těžkých životních situacích byly poskytnuty příspěvky v celkové výši 35 700 Kč, kdy se jednalo například o pomoc matce se třemi dětmi, která se po náhlém úmrtí manžela ocitla v tíživé sociální situaci, na příspěvky na úhradu základních potravin, hygienických potřeb, doplatku za elektřinu a zakoupení pračky.

Příspěvky pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin na letní tábory, kroužky a školní potřeby činily v loňském roce 11 523 Kč.

V rámci sociálních šetření je při rozhodování o poskytnutí pomoci kladen vždy důraz na úzkou spolupráci se sociálními pracovníky dalších neziskových organizací (Azylový dům pro matky s dětmi, Auxilium, Centrum pro rodiny atp.), kteří v ambulantních a terénních službách poskytují podporu sociálně znevýhodněným rodinám nebo jednotlivcům, jejich životní situací znají
a nám tím garantují, že prostředky jsou poskytovány oprávněně.

Děkujeme Vám všem, kteří máte otevřená srdce a nejste lhostejní k potřebám lidí kolem nás.

Bc. Marta Koňaříková

pastorační asistentka Charity Vsetín