Akci „Vánoční balíček“ vyhlásila Arcidiecézní charita Olomouc letos už podvanácté. Dárky, které v České republice pečlivě připravují jednotlivci, rodiny ale i celé třídy, jsou prostřednictvím pracovníků Charity předány dětem z dětských domovů a sociálně slabých rodin na Ukrajině. „Pro děti a jejich rodiny představuje každý balíček výraznou materiální pomoc, díky nim tak ušetří peníze za náklady, které by jinak věnovali na jídlo nebo na poplatky za energie či nájem. Pro ty děti, které nežijí se svými rodiči, je balíček symbolickým gestem, že v jiné části světa existuje někdo, kdo na ně myslí,“ říká koordinátorka projektu Khrystyna Novodvorska a dodává, že vánoční balíček tentokrát poputuje 363 dětem v Bortnykách, Lopatynu, Kolomyji a Ternopilu.

Charita Vsetín se už několik let také zapojuje do této dobročinné akce. V letošním roce došlo kvůli pandemii ze strany státní správy na Ukrajině k omezení možnosti dopravit do země jakoukoliv humanitární pomoc. Nebylo povoleno doručit dárky osobně pracovníky Arcidiecézní charity Olomouc, jak tomu bývalo zvykem v uplynulých letech. Hrozilo dokonce, že by se dárky k dětem nedostaly vůbec, ale nakonec se vše podařilo domluvit a kamión, naložený 1,2 tunovou zásilkou, vyrazil v půlce prosince z Olomouce na dlouhou cestu do ukrajinského Ternopilu, kde balíčky převzali pracovníci partnerské organizace a dopravili je k adresátům. Od dárců z naší Charity poputují dárky k Marii a Stasovi do Lopatynu, Matviji-Markovi do Kolomyje a Arsenovi do Ternopilu.

Všem dárcům patří upřímný dík za to, že i v této nelehké době dokáží mít srdce na pravém místě a vnímat potřeby těch, kteří se nacházejí v mnohem těžší situaci. Fotografie Pavla Langera z nakládání zásilky v Olomouci si můžete prohlédnout ve fotogalerii

Další informace:

Pomoc na Ukrajině v uplynulém roce 2020.

Bc. Marta Koňaříková

pastorační asistentka Charity Vsetín