Závěr roku 2014 v NZDM Zrnko

Rok 2014 utekl jako voda a v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Zrnko při Charitě Vsetín jsme ani na jeho konci nezaháleli. Heslem „Sportem ku zdraví.“ jsme se drželi začátkem listopadu, který jsme zahájili turnajem ve florbalu, za účasti 15cti našich uživatelů, kteří se do hry vrhli s velkým odhodláním vyhrát. Prosinec se zase nesl ve vánoční atmosféře. Společně jsme tak oslavili blížící se Vánoce a popřáli si, aby byly šťastné a spokojené, s příjemným vkročením do nového roku, ve kterém se opět sejdeme a budeme pokračovat v našich bohatých aktivitách.

Rok 2014 utekl jako voda a v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Zrnko při Charitě Vsetín jsme ani na jeho konci nezaháleli. Člověk se nenadál a byl tu říjen, který měl přímo „Psycho…“ téma. Pod tímto názvem se ukrývaly informace o poruchách učení, se kterými se uživatelé mohou setkat. Pomocí hravé formy jsme si vysvětlili co se pod záludným slovíčkem „dys…“ skrývá a uvedli si příklady.

Ale nelenilo se ani v jiných aktivitách. 15. října se uskutečnil turnaj v ping pongu, také jsme si procvičili motoriku při výrobě ježků ze sena, kteří se nám velmi povedli. Měsíc říjen jsme ukončili tradiční oslavou Halloweenu v maskách. Heslem „Sportem ku zdraví.“ jsme se drželi začátkem listopadu, který jsme zahájili turnajem ve florbalu, za účasti 15cti našich uživatelů, kteří se do hry vrhli s velkým odhodláním vyhrát. Listopadem nás provázelo téma „Multikulturalita“, díky němuž jsme se seznámili s různými státními menšinami, řekli si, co znamená rasismus, či xenofobie. Uživatelé poté měli možnost využít získané vědomosti v tajence na toto téma. Nenechali jsme opět ale odpočívat ani naše ruce, vyráběli jsme originální foto rámečky a vánoční přáníčka.

Prosinec se nesl ve vánoční atmosféře. Hned začátkem měsíce nás navštívil Svatý Mikuláš s čertem a tzv. „smrtičkou“ z nedaleké Francovy Lhoty, přinesli nám balíčky plné sladkostí a seznámili nás s tradicí mikulášské obchůzky u nich na vesnici. Uživatelé jim poděkovali za návštěvu vlastnoručně vyrobenými perníčky. Opět jsme nezaháleli ani po sportovní stránce, 15. prosince se uskutečnil oblíbený turnaj ve fotbale v tělocvičně ZŠ Sychrov. Boj o vítězství byl těsný, ale vyhráli ti nejlepší. Tento měsíc jsme se také věnovali tématu „Kriminalita – zákon“, o kterém jsme vedli rozsáhlou diskuzi a vědomosti si ověřili v tajence na toto téma.

Závěr roku jsme zakončili 17. prosince vánoční besídkou s rozdáním dárečků, které v Zrnku nechal Ježíšek, pod naším vánočním stromečkem. S uživateli jsme ozdobili perníčky, ukuchtili drobné občerstvení ze slepovaných piškotů, vyrobili jmenovky na dárky pro své blízké, ale také si zahráli vánoční hru. Společně jsme tak oslavili blížící se Vánoce a popřáli si, aby byly šťastné a spokojené, s příjemným vkročením do nového roku, ve kterém se opět sejdeme a budeme pokračovat v našich bohatých aktivitách. Přijďte se o tom přesvědčit na vlastní oči i vy. Navštivte nás, budeme se těšit.

Bc. Lenka Šerá, sociální pracovník Charita Vsetín, NZDM Zrnko