Mimoškolní příprava Sidera: Ohlédnutí za školním rokem 2014/2015
13. července 2015 Mimoškolní příprava SIDERA

Mimoškolní příprava Sidera: Ohlédnutí za školním rokem 2014/2015

Školní rok 2014/2015 končí a „sideráci“ mají opět důvod k ohlédnutí se a zhodnocení své snahy a píle. Jarní měsíce jsme věnovali dostudování „problémového“ učiva, procvičování matematiky, českého jazyka, psaní diktátů, či vyhotovování zajímavých referátů, nebo projektů z vlastivědy, dějepisu a přírodovědy. Některým z dětí se dařilo a opravily si horší známky, ale někteří možná blížící se konec školního roku naopak trošku „podcenili“.

V měsíci květen k nám do Sidery zavítala návštěva z blízké Školní družiny při ZŠ Sychrov ve Vsetíně. Pro děti jsme připravili aktivity ze vzdělávacího modulu Recyklace odpadů a navázali jsme s nimi na tématiku, které se děti již věnovaly i během Dne Země. Modul se konal 5. května 2015 v prostorách vzdělávací místnosti MP Sidera a také v okolí naší budovy. Děti se poutavou formou seznámily s tím, co se děje s odpadem a proč je důležité a přínosné pro naši Zemi odpad třídit. Prostřednictvím zábavných aktivit se děti učily, kam který odpad správně vyhodit, aby bylo možné jej posléze recyklovat. Například formou „spojovačky“ třídili odpad do správných popelnic a následně určili, co lze z jednotlivých roztříděných odpadů dále vyrobit. Prokázali smysl pro ochranu přírody a svůj zodpovědný přístup ke svému životnímu prostředí.

V měsíci červen 2015 jsme se ještě věnovali problematice úrazů, či řešení situací spojených s náhlým zhoršením zdravotního stavu. Zrealizovali jsme vzdělávací moduly Zdravověda ve 4. a 5. ročníku ZŠ Trávníky ve Vsetíně. Moduly děti zaujaly a všichni prokázali velice dobré vědomosti z této problematiky. Po obeznámení se s novými informacemi je s přehledem aplikovali v praktické části modulů. V modelové situaci se měly děti postarat o kamaráda, u kterého zranění způsobilo silné krvácení. Děti úkol úspěšně splnily – přivolaly rychlou zdravotnickou pomoc a improvizovaným způsobem zabezpečily adekvátní laickou první pomoc. Prokázali, že během teoretické části modulů byli pozorní a v praktické situaci aplikovali s „přehledem“ své odborné vědomosti, ale i komunikační zručnosti.

Ve čtvrtek 25. června se ve vzdělávací místnosti uskutečnil Trh odměn pro děti, které pravidelně navštěvovaly Mimoškolní přípravu Sidera ve školním roce 2014/2015. Děti si díky razítkům, které získávaly za svou snahu a píli po každém setkání, mohly koupit odměnu za svou celoroční „práci“, například různé bločky, psací potřeby, přívěšky, či malé hry, které využijí během letních prázdnin.  Razítko se měnilo v kurzu: 1 razítko = 5 „sideráckých“ korun a tak nákup vyžadoval i vědomosti z oblasti matematiky.  Díky tomuto trhu jsme v dětech zlepšovali jejich finanční gramotnost a aktivita byla pro ně také motivační, aby se nadále snažili a uvědomili si význam vědomostí, které si osvojují nejen kvůli školnímu hodnocení, ale hlavně z důvodu orientace v praktických situacích.

Pro děti bylo připraveno i malé občerstvení a atmosféra ve vzdělávací místnosti byla příjemná, ale také tvořivá – zhodnotili jsme své individuální plány a „kriticky“ jsme přistupovali ke svým možnostem a plánovali, jak se v příštím roce zlepšit. Mnohé děti chtějí v mimoškolní přípravě pokračovat i nadále a tak se na ně těšíme opět v září 2015. Rádi přivítáme i nové zájemce o mimoškolní přípravu…

Teď ale hurá na prázdniny!!! Přejeme všem hezké léto, plné zajímavých zážitků.

Mgr. Mária Mudráková, pedagogický pracovník MP Sidera, Charita Vsetín

Tato aktivita souvisí se zabezpečením udržitelnosti grantového projektu OP VK 

„Vzdělání – cesta k úspěchu“

registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/04.0012