Dny duševního zdraví Vsetín 2019 Zobrazit fotogalerii

Dny duševního zdraví Vsetín 2019

Charita Vsetín a její služba Camino psychosociální rehabilitace se již tradičně připojuje ke Světovému dni duševního zdraví. Tento den je stanoven na 10. října již od roku 1992 a je vyhlašován Světovou federaci duševního zdraví. Napříč celou republikou se organizace zapojují do společného úsilí podpořit lidi se zkušeností s duševním onemocněním a zároveň informují širokou veřejnost o problematice duševní nemoci a duševního zdraví.

Pro Camino byl tento ročník mimořádný tím, že služba slaví desátý rok činnosti, proto se k osvětovým akcím připojila také společná oslava jubilea. Slavnostní zahájení proběhlo v prostorách služby na Sychrově za přítomnosti místostarostky města Vsetína magistry Simony Hlaváčové a hejtmana Jiřího Čunka a dalších milých hostů z řad podporovatelů a uživatelů služby. Příjemnou atmosféru oslavy podtrhla hudební skupina Open secret v podání Radka Žiláka a Libora Fuska. Přítomní měli možnost seznámit se se službou, jejími mezníky a prohlédnout si výstavu autorů výtvarných a literárních děl.

Dny duševního zdraví 2019          thumbnail_DDZ Karel Balcar (2)

Letošní dny byly zacíleny především na praktické příklady a ukázky práce v Caminu psychosociální rehabilitaci. Program zahájil pan Jiří Adamec veřejnou ukázkou a teoretickým vhledem do biblioterapie. Doktorka Šárka Dořičáková společně s vedoucí služby magistrou Zdeňkou Chytilovou přítomným posluchačům představily sociální práci v teorii i praxi. Následovalo multidisciplinární setkání odborníků pod vedením magistra Miroslava Kadlubiece, kde jsme společně se zainteresovanými prakticky řešili možnosti společné spolupráce výhodné pro lidi, kteří se potýkají s duševní nemocí.

Příležitostí ke společnému setkání a edukaci byl také odborný seminář docenta Karla Balcara s tématem abnormní osobnosti v běžném životě, kterého se zúčastnili zástupci z různých oblastí podpory lidí s duševní nemocí. Na seminář plynule navázal náhled do pravidelného programu v Caminu – tematického setkání, taktéž pod vedením magistra Kadlubiece a docenta Balcara. Tato aktivita v sobě ukrývá neodbytnou lidskou potřebu po vzájemném setkávání se a společné snaze o hledání řešení problémů, které nám život přiděluje.

Také letos byla v Caminu vydána další z publikací, které přibližují problematiku a metody práce v oblasti revitalizace duševního zdraví

Celý průběh Dnů duševního zdraví vyzýval k prolínání jinak odlišných světů - akademického, odborného, klientského a veřejného. Všechna společná setkání odborná i neformální byla velmi přátelská a inspirativní.

 

Mgr. Zdeňka Chytilová DiS.

vedoucí CAMINA sociální rehabilitace
Tel.: 571 420 763 E-mail: g_rx1Z293rGs2~l7VX~F93ja95prRb~lW5pJ