NZDM Zrnko nelení ani ke konci roku 2017

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Zrnko ve Vsetíně mělo během podzimních měsíců opět spoustu zajímavých a lákavých volnočasových aktivit. Uživatelé se mohli zúčastnit hudebních, sportovních a také výtvarných dílen. Na každý měsíc bylo připraveno preventivní téma a k tomu různé besedy, hry a akce.

V říjnovém měsíci nás provázelo téma „Komunikace“. Proběhla tradiční beseda na téma měsíce. Komunikaci jsme společně s uživateli pojali zábavnou formou a hráli jsme spoustu preventivních a zajímavých her. Také jsme uskutečnili tradiční turnaj ve stolním fotbálku. S uživateli jsme také tvořili draka, kterého jsme posléze pouštěli na kopci. Konec měsíce jsme završili velkolepou akcí, a to sprejování graffitů. Tato akce měla u uživatelů velký úspěch.

V měsíci listopadu jsme se zaměřili na téma Sociální služby. V rámci besedy jsme hovořili o sociálních službách ve Vsetíně. Uživatelé nám vyprávěli o sociálních službách, které znají a které třeba i navštívili. Také proběhl „Debeťák“, kde mohou jak uživatelé, tak pracovníci vznést své návrhy a připomínky k programům či chodu zařízení tak, aby vše vyhovovalo všem. V tomto měsíci jsme pořádali turnaj v ping pongu, pekli jsme pizzové šneky, tvořili náramky. Poslední akcí tohoto měsíce byla návštěva Městských lázní. Uživatelé byli z návštěvy velice nadšení.

Prosincový měsíc se nesl v duchu „Víry a tolerance“. Uskutečnili jsme tradiční besedu, na které jsme probírali zvyky, tradice a náboženství. Pekli jsme s uživateli mikulášské perníčky, tvořili Vánoční výzdobu, abychom se naladili na Vánoční čas.  Proběhla také tradiční soutěž o největšího siláka Zrnka. Navštívil nás s preventivní přednáškou příslušník Městské policie. Přednáška byla pro uživatele velice přínosná. Jako poslední akcí v roce v 2017 byla Vánoční koktejlová párty. Uživatelé si mohli vyzkoušet namíchat nealkoholické drinky a poté je ochutnat. Tato akce měla velice hojnou účast.

Uživatelé se mají na co těšit i v Novém roce 2018, kde připravujeme soutěž v malbě/kresbě. Také znovu uspořádáme turnaj v ping pongu. Novinkou jsou challenge, což jsou zábavné výzvy pro uživatele. Také nás čeká v měsíci únoru svátek zamilovaných, který společně s uživateli prostřednictvím plánovaných aktivit oslavíme.

Za tým Nízkoprahového zařízení Zrnko,

Tereza Podešvová DiS, sociální pracovnice, Charita Vsetín